Kawa zaburza zegar biologiczny
21 września 2015, 09:28Popołudniowa kawa zaburza zegar biologiczny człowieka. Jeśli na 3 godziny przed zwyczajowym położeniem się do łóżka wypijemy ilość kawy odpowiadającą podwójnemu espresso, to nasz zegar biologiczny zostanie przesunięty o 40 minut.
Większość Amerykanów ma zbyt stare serca
3 września 2015, 07:27W przypadku 75% dorosłych Amerykanów okazało się, że wiek serca jest wyższy niż ich wiek biologiczny. Osoby takie są narażone na zwiększone ryzyko udarów i chorób serca. Twoje serce może być starsze niż ty. Tak jest w przypadku większości mieszkańców USA - mówi doktor Thomas Frieden, dyrektor CDC
Chemiczny wirus do dostarczania leków
31 sierpnia 2015, 10:32Opierając się na zasadach działania wirusów, naukowcy z Uniwersytetu w Strasburgu opracowali polimerowe wirusy chemiczne, które dostarczają do komórek leki.
Nadzieja na lepsze interfejsy protez
25 sierpnia 2015, 12:11Wykorzystując naturalnie występujące białka "składające" i chemicznie wyprodukowane polimery, zespół z Sandia National Laboratories uzyskał twory przypominające nerwy. Wystają z nich liczne włókna przeznaczone do zbierania bądź wysyłania sygnałów elektrycznych.
Jedna bezsenna noc zmienia nasze geny
23 lipca 2015, 10:57Szwedzcy naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali i Karolinska Insitutet odkryli, że już po jednej bezsennej nocy dochodzi do zmian w genach kontrolujących zegar biologiczny komórek. Na potrzeby badań skorzystano z pomocy 15 zdrowych mężczyzn o prawidłowej wadze
Pierwsze oznaki starzenia pojawiają się ok. połowy 3. dekady życia
7 lipca 2015, 10:01Międzynarodowe badanie, którego wyniki ukazały się w piśmie PNAS, wskazują, że proces starzenia da się określić ilościowo u na tyle młodych osób, by zapobiec chorobom związanym z wiekiem, co otwiera drogę nowym terapiom przeciwstarzeniowym. Wg specjalistów, pierwsze oznaki starzenia pojawiają się około połowy trzeciej dekady życia.
Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.
Komputer na krople wody
11 czerwca 2015, 11:14Profesor bioinżynierii Manu Prakash z Uniwersytetu Stanforda jest twórcą komputera, który działa dzięki przepływowi kropel wody. Prakash i jego studenci tworzyli komputer przez niemal dekadę. Maszyna to pomysł uczonego z czasów, gdy sam był studentem. Zastanawiał się wówczas nad zbudowaniem komputera, który nie tylko wykonywałby obliczenia, ale jednocześnie manipulował materią.
Jeden foton splątał tysiące atomów
27 marca 2015, 10:49Naukowcy z MIT-u i Uniwersytetu w Belgradzie opracowali nową technikę, która pozwoliła im na splątanie 3000 atomów za pomocą jednego fotonu. Dotychczas nikomu nie udało się splątać tak dużej liczby cząstek.
Tłuszczowy dowód na wykorzystanie krzemiennych narzędzi
23 marca 2015, 13:30Izraelscy archeolodzy odkryli na stanowisku w kamieniołomie Revadim pocięte żebro słonia leśnego (Palaeoloxodon antiquus) sprzed 500 tys. oraz kamienne narzędzia ze śladami tłuszczu. Stanowi to pierwszy bezpośredni dowód, że pięściaki i skrobaki rzeczywiście służyły do sprawiania padliny i wnętrzności.
